ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες και η συχνότητα της εμφάνισής της αυξάνει με την ηλικία. Με δεδομένη μάλιστα τη γήρανση του πληθυσμού, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανδρών με συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας, θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια έως και κατά 45%.

Η ΚΥΠ είναι μια καλοήθης διόγκωση του προστάτη, που εμφανίζεται σε ποσοστό 40-50% των ανδρών της έκτης δεκαετίας, έως 70% στους άνδρες της έβδομης δεκαετίας και έως 88% στους άνδρες της ένατης δεκαετίας. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για διόγκωση του προστάτη, ο οποίος έτσι κι αλλιώς, από τη μέση ηλικία και μετά, μεγαλώνει προοδευτικά σε όλους τους άνδρες, μετά τα 30 τους χρόνια. Επειδή όμως προστάτης περιβάλλει την ουρήθρα (τη δίοδο μέσα από την οποία φεύγουν τα ούρα από την κύστη), η διόγκωση του προστάτη συχνά πιέζει την ουρήθρα και την κύστη, κάνοντας την ούρηση πιο επίπονη και πιο αργή.  Επίσης, ένας μεγάλος προστάτης μπορεί να «σκληρύνει» τους μύες στο τοίχωμά της. Όσο όμως το τοίχωμα της κύστης γίνεται λιγότερο ελαστικό, η δυνατότητα της κύστης να συγκρατεί τα ούρα μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, ο άνδρας έχει συχνουρία και αισθάνεται απότομα και ξαφνικά επείγουσα ανάγκη ούρησης.

Το κακό είναι, όπως έδειξε πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα, ότι πολλοί άνδρες, παρά τα συμπτώματα, διστάζουν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, καθυστερώντας κατά μέσο όρο 2 χρόνια την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.  Επειδή είναι μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά, οι περισσότεροι άνδρες συχνά προσαρμόζονται στα ενοχλήματα αποδίδοντας τα στην ηλικία, χωρίς να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Με το που θα παρατηρήσει ένας άνδρας αλλαγή στον τρόπο που ουρεί, είτε αυτό είναι να σηκώνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσει, είτε η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ουρολόγο για οδηγίες.